vineri, 11 februarie 2011

Cum ne ferim de raceli

Sezonul gripelor si al racelilor si-a intrat in drepturi.Cei mai afectati suntem noi, copiii, care nu putem imbolnavi chiar si de 10 ori pe an.
Pentru a ne feri de neplacutele raceli trebuie sa tinem cont de cateva lucruri:

- Sa ne spalam pe maini cat mai des si sa evitam sa ne atingem nasul si ochii cand suntem in afara casei. Degetele noastre pot contacta foarte usor virusul atunci cand atingem manerul usii sau dam mana cu alte persoane. Daca atingem nasul sau ochii, virusul va intra in corpul nostru.

 -Stresul si presiunea la care suntem supusi zilnic ne face mai slabi in fata gripei. Cercetarile arata ca persoanele care au avut recent probleme la scoala sau in familie s-au imbolnavit mai repede. Stresul este asociat cu slabirea rezistentei corpului nostru la infectii si virusi, deci nu va stresati! ;)

  - In anotimpul rece trebuie sa ne imbracam corespunzator ca sa pastram temperatura ideala a corpului. Medicii ne recomanda sa purtam in permanenta esarfe si fulare la gat si peste nas ca sa ne ferim de raceala.

  -Pentru a preveni raceala este bine sa consumam multe alimente care contin vitamina C. Insa cel mai bun remediu pentru raceala este propriul nostru sistem imunitar. In cele mai multe cazuri, gripa va trece in sapte zile fara niciun tratament. Si bineinteles bauturile calde va vor face bine. Se pare ca si mancarurile picante si supele fierbinti sunt benefice.
                                Am incercat personal acest ceai, are foarte multa vitamina C si e foarte gustos. Nu stiu cat e de natural,  pe prospect scria ca are "flori de hibiscus, amestec de fructe uscate in proportie variabila : macese,  aronia, vitamina C - 10 mg/ plic (12,5% din doza ziilnica recomandata)" , si se mai precizeaza ca nu contine coloranti sintetici. In orice caz, este ideal pentru raceli.

Care este diferenta dintre gripa si raceala?

Simptomele gripei sunt durerea de cap, febra musculara si se instaleaza o stare generala de neputinta.
Atunci cand suntem raciti avem doar o durere de cap, nasul infundat si tuse.


Leacuri babesti impotriva gripei si racelii

Daca v-ati imbolnavit si v-ati saturat de medicamente exista si tratamente naturiste care te vor insanatosi.
-Pe acesta il stiu de la mama mea, este vorba de cartofii cu spirt sau cu otet. Se taie cartofii marunt, se pun intr-un ciorap si se adauga spirt. Se leaga ciorapul cu un fular astfel incat sa stea lipit de gat si se doarme cu el asa. Este foarte bun pentru durerile de gat.

- Ceaiul de scortisoara si cuisore este un tratament eficient impotriva racelilor. Pentru a preveni gripa puteti sa consumati in fiecare dimineata un catel de usturoi pe stomacul gol. El nu se mesteca ci trebuie taiat bucatele mici si inghiti cu apa. Nu o sa va miroase gura, dar o sa aveti un aliat impotriva virusilor.

Si bineinteles nu uitati sa aveti un regim alimentar echilibrat care sa va sustina sistemul imunitar impotriva infectiilor.  

Piramida alimentelor